Sådan arbejder du med ler – en praktisk guide
Du vil blive overrasket over hvor nemt det er at komme i gang. Du behøver ikke at være dansk mester i keramik. Basisviden vil dog give dig og dine brugere en bedre oplevelse. Her er fem trin til at komme godt i gang.
Du vil blive overrasket over hvor nemt det er at komme i gang. Du behøver ikke at være dansk mester i keramik. Basisviden vil dog give dig og dine brugere en bedre oplevelse.
Du kan starte i det små med et rengøringsvenligt arbejdsbord som eneste krav til udstyr. Du kan også vælge at indrette et rigtigt værksted. Vi hjælper dig også gerne med at finde relevante lokale fagpersoner, hvis det er et ønske.
Det kan være vigtigt at fortælle brugere at de undervejs bliver dygtigere og dygtigere, men at de ikke kan forvente at lave en perfekt kop i første forsøg. Keramik er et rigtigt håndværk og tager mange års træning at mestre til perfektion. Men mindre kan også gøre det.
1. Forberedelse
Ler er et naturmateriale og kan smitte af på tøj, bord og værktøjer, når du arbejder. Overvej at bruge et forklæde for at gøre rengøringsarbejdet lidt lettere, når du er færdig. Sørg for at finde et godt sted at sidde, så bord og stol passer sammen i højden. Et godt arbejdslys er også en fordel.
Ler kan godt hænge fast i bordpladen. Du kan bruge et fugtigt klæde eller en træplade mellem bord og ler for at sikre at brugerne nemt kan flytte deres arbejde undervejs og når det er færdigt.
2. Opvarmning
Det kan for flere brugere være vigtigt med opvarmning for at sikre at muskler og led er varme, inden selve aktiviteten igangsættes.
Du kender dine brugere og ved om du skal være særlig opmærksom fx på risikoen for overtræning. Når en aktivitet er sjov, overhører brugeren måske kroppens signaler og lærer af det. Så kan du tilpasse niveau og omfang næste gang.
Jo mere du arbejder med leret, jo blødere og varmere bliver det. Det kan dog også blive tørt, så hav gerne en forstøver i nærheden for at undgå udtørring af leret.
3. Rengøring
Ler kan som beskrevet smitte af, men skulle du på trods af forberedelserne og afdækning, få noget på tøjet, så fortvivl ikke ler kan næsten altid komme af i vask. Bordet kan nemt rengøres med en våd klud.
4. Opbevaring
Ler skal gerne opbevares som kartofler mørkt og ikke for varmt. Når ler bliver udsat for direkte sollys, vil det med tiden danne alger (når det ikke er brændt). Derudover er det vigtigt, at leret efter åbning er pakket i en lufttæt emballage og tilført fugt, da det ellers lige så stille vil tørre ud. Hvis du gerne vil bevare fugten, er et godt tip at hælde 10 dråber vand ned til leret inden du pakker det sammen.
5. Brænding og efterbehandling
Fra ler til keramik. Ler projekter i ler skal brændes i en keramikovn, hvis de skal blive til rigtig keramik. En af de ting, der gør ler særligt, er lerets evne til fuldstændig at ændre hårdhed og udtryk, når det bliver brændt i en keramikovn.
Der er i hovedtræk 4 trin.
- Langsom tørring af de færdige projekter
- Forglødning i en keramikovn
- Glasering (ikke nødvendigt, men sjovt)
- Glasurbrænding i en keramikovn.
Så længe at det ikke er brændt vil det være porøst, sart og blive opløst ved kontakt med vand. Efter forglødning (den første brænding) kan I vælge at dekorere jeres projekter med et utal af glasurer, som kan give emnet et unikt udtryk.
Hvis du ikke selv har adgang til en keramikovn kan I få hjælp fra et af de danske glas og keramik-hotspots. Du finder det nærmeste under Hotspots.