Keramik vedligeholder din hjernes spændstighed

Craft-psykologi og videnskabelige argumenter for at keramik er sundt og nyttigt. Mange ved det godt. Det er fantastisk for en stund at glemme alt omkring sig og hellige sig sin passion!

Mange ved det godt! Det er fantastisk for en stund at glemme alt omkring sig og hellige sig sin passion! Mange fortæller at lige netop der er livet værd at leve! Men hvorfor er det sådan? Hvilke effekter har det at beskæftige sig med sin passion?

Her er nogle videnskabelige argumenter for at keramik (og andre materielle fag) er sundt og nyttigt:

 1. Vi opnår trivsel når vi arbejder med keramik. Det skyldes at keramik opfylder de 3 grundlæggende behov for: Kompetence, samhørighed og frivillighed.
  • Vi føler os kompetente, når vi lykkes med vores projekter, hvilket er nemt med keramik, fordi vi selv vælger niveauet for det vi laver.
  Samhørigheden opnår vi ved at være sammen med andre i klubber og på hold. 
  Frivillighed opnår vi, fordi vi får lov at arbejde med projekter, vi selv har valgt. Vi har mange gøremål, der skal overstås for at få dagligdagen til at fungere. Når vi laver keramik, befinder vi os på en ø af frivillighed og passion, hvor vi bliver fyldt med glæde og trivsel.

 2. Vi bliver mere optimistiske og glade. Hvis vi forestiller os, at vores dag er et bæger, der bliver fyldt op med aktiviteter gennem en dag, har vi brug for flest mulige dryp af glæde. Her kan man måle, at jo større en del af vores dagsbæger, der bliver fyldt med aktiviteter, som vi brænder for, jo mere tilbøjelige er vi til at føle optimisme og håb for fremtiden. For mange mennesker er netop tiden med keramik eller anden passion det de glæder sig til.

 3. Gennem arbejde med keramik kommer vi i flow. En tilstand, hvor vi glemmer tid og sted fordi arbejdet sluger hele vores opmærksomhed. Alle tanker om fortiden og fremtiden stopper, og vi er fuldstændig opslugte af det arbejde, vi sidder med. Vores problemer forsvinder ikke. Men når man i sin fordybede tilstand har fået dem på afstand, får man ofte energi og inspiration til at løse dem på en ny måde. Måske får man ligefrem følelsen af, at de ikke er så vigtige. Når vi er i flow producerer hjernen dopamin (vores belønnings-stof) samt øger mængden af serotonin (vores lykkestof) i hjernen.  

 4. Keramik beroliger nervesystemet. Keramik er ikke blot sjovt, det kan også virke lindrende på sygdomme som stress, angst og depression. Ved at lave keramik holder man fokus på arbejdet i lang tid og er helt og fuldt til stede i nuet. Samtidig består arbejdet af mange gentagne bevægelser hvor man fortæller kroppen og det parasympatiske nervesystem, at der ikke er fare på færde og får den til at slappe af. Det er „medicin“ uden bivirkninger.

 5. Keramik øger vores intelligens. Gennem arbejde med nye svære teknikker kan vi vedligeholde vores intelligens. For at opbygge nye hjerneceller er det vigtigt, at vi livet igennem lærer noget nyt. Dette er sjovere, hvis der ligger en passion bag. Ved at kaste sig over processer, der er så svære, at du virkelig skal koncentrere dig, vedligeholder du hjernens spændstighed på samme måde som ved intellektuelt arbejde. 


Anne Kirketerp
Uddannet håndarbejdslærer, Psykolog og har en Ph.d. om motivation og foretagsomhed. I sit arbejde oplevede hun, at håndarbejde og håndværk (Craft) øgede menneskers trivsel og glæde i hverdagen. Desuden så hun at Craft lindrede en række udfordringer som stress og angst. For at undersøge dette og få videnskabelige svar på ”hvorfor” forsker og beskæftiger hun sig i dag med de sundhedsmæssige fordele ved at lave håndarbejde og håndværk. Hun laver kurser og uddannelse i Craft-psykologi.

Læs mere på annekirketerp.dk

Aktivitetsanalyser, rådgivning og undervisning

Du har mulighed for at få hjælp fra erfarne rådgivere til udvikling af trænings- og terapikoncepter og til at hjælpe dig i gang med nye aktivitetsforløb. Kontakt en Hænder for livet rådgiver:

Alikka Garder Petersen - agp@cerama.dk
Pia Jørgensen - cerama@cerama.dk

Vil du have mere inspiration?

Ved at klikke 'Acceptér Alle' så giver til tiladelse til at vi må indsamle information om dig til forskellige formål, hvilket inkluderer: Funktionalitet, Statestik og Marketing