Sådan arbejder du med indfarvning af ler

Har du brug for tips og tricks til at få indfarvet dit ler, og sikre dig en ensartet lermasse med den ønskede farve? I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad universalfarver er, og hvordan de, blandt andet, kan bruges til indfarvning af ler. 

Sådan arbejder du med indfarvning af ler

Hvad er universalfarver?

Universalfarver er keramiske farvepigmenter, som blandt andet kan bruges til indfarvning af ler og glasur. Det købes i pulverform og blandes med vand, før det æltes ind i leret.  

Indfarvningen påvirkes af både ler og universalfarver. Lyse lertyper er som udgangspunkt de nemmeste at arbejde med, hvad angår indfarvning, samtidig med at de mere kraftige og mørke universalfarver giver bedre resultater end de mere pastelfarvede/douche farver. Derudover påvirkes farveudviklingen af den temperatur leret efterfølgende brændes ved, samt mængden af farve som tilsættes. 


Hvor meget universalfarve skal der tilsættes?

Mængden af universalfarve som skal tilsættes leret ved indfarvning, afhænger af både farve og lertype. Der findes desværre ikke et facit på dette spørgsmål, og indfarvning kræver derfor lidt tålmodighed indtil man har fundet den helt rette kombi mellem ler og farve. 

Skal vi dog alligevel forsøge at opfinde en tommelfingerregel, så kan man tage udgangspunkt i, at universalfarven i pulverform skal svare til ca. 8% af lerets vægt. 

Når det så er sagt, så anbefaler vi klart at man laver nogle forskellige prøver, for at finde den helt rette mængde farve, til den ler man arbejder med. 

Nogle universalfarver (især i den mørke ende af farveskalaen) har et ultra lavt mætningspunkt, og kan derfor tænkes at gennemfarve leret allerede ved 2%. Andre farver (især i den lyse/pastel ende af skalaen) kan tænkes først at gennemfarve ved brug af 10-12%. Man kan også komme ud for at nogle farver helt forsvinder ved brænding. 

Med andre ord er indfarvning af ler unægteligt koblet sammen med begrebet learning-by-doing - men når først man har fundet det rette målestoksforhold, bliver det alt besværet værd!

 

Fremgangsmåden for indfarvning af ler

Husk handsker og maske, inden du går i gang. Sørg også for at have et underlag til at ælte leret på, som kan tåle at universalfarven smitter af. Følg derefter nedenstående fremgangsmåde:

 1. Afvej universalfarven
  Vej den mængde ler af som du ønsker at indfarve. Vej herefter universalfarven af, så du får en passende mængde i forhold til dit ler (se afsnittet om mængder ovenfor).
 2. Tilsæt vand
  Tilsæt vand til universalfarven lidt ad gangen, og rør pulveret ud. Du skal fortsætte til blandingen har en god cremet konsistens.
 3. Skær leret i skiver
  En lerskærer er et uundværligt stykke værktøj i dette step. Skær leret i nogenlunde lige tykke skiver.
 4. Påfør farve mellem hver skive
  Den opblandede universalfarve påføres imellem lagene.
 5. Ælt indtil leret er gennemfarvet
  Her skal der god håndkraft til, så alt leret bliver æltet godt sammen med universalfarven. Ælt indtil leret er fuldstændig ensfarvet.

   Tilbage til blog

   45-års ekspertise

   Få flotte resultater på din keramik med hjælp fra Cerama

   Med hjælp fra Cerama kan du kickstarte dit keramik-eventyr. Uanset om du er nybegynder eller har stor erfaring med keramikken, vil du kunne finde beskrivende blogindlæg, der kan hjælpe dig godt på vej, eller bidrage med ny inspiration. Derudover kan du i vores onlineshop finde alt, hvad du skal bruge til både store og små projekter.