Ler til keramik

Modellering, støbning, raku eller drejning?

Hos Cerama kan du købe ler i mere end 60 forskellige typer. Vores store sortiment indeholder et væld af farver og forskellige egenskaber, så du altid kan vælge en ler som passer til dine behov.

Om vores lertyper

Lertøjsler
Lertøjsler har et lavt smeltepunkt, og brændes som regel ved temperaturer mellem 900-1100 grader, afhængigt af leret. Lertøjsler har været brugt vidt og bredt i umindelige tider, og er blandt andet det man ofte ser de klassiske køkkenredskaber, så som dejfade og lignende, produceret i. Grundet den lave brændingstemperatur brænder leret ikke tæt, og er derfor afhængigt af en fuldt dækkende og krakeleringsfri glasur, hvis det skal kunne holde vand. Til gengæld gør den lave brændingstemperatur det muligt at arbejde med mere kraftfulde farver på glasurerne, hvilket giver mange spændende muligheder for dekoration, både med pensel- og pulverglasurer. Også underglasurfarver og begitninger fremstår mere klare i farverne, når de brændes ved lertøjstemperatur.

Stentøjsler
Stentøjsler har et højt smeltepunkt og brændes helt op omkring 1200-1300 grader afhængigt af leret. Det giver den fordel at mange stentøjsler-typer brænder næsten tæt uafhængigt af glaseringen, og giver mulighed for at lave mange spændende projekter. Ønskes vandtæthed skal man dog altid glasere emnet, da væske over tid, altid vil finde vej gennem skærven, hvis ikke den er lukket af en glasur. Stentøj er derud over robust nok til at tåle rengøring i opvaskemaskine. Vi har et bredt udvalg af glasurer, begitninger og underglasurfarver til stentøj, så dekorationsmulighederne er mange. På grund af den høje brændingstemperatur bliver farveudviklingen på stentøjsglasurer, begitninger og underglasurfarver lidt mere afdæmpede i forhold til tilsvarende i lertøjskategorien. Til gengæld giver den høje temperatur mulighed for en fantastisk spændende effektudvikling i glasurerne, hvorfor du i stentøjskategorien vil finde et bredt udvalg af effektglasurer med smukke farvespil.

Porcelænsler
Porcelænsler har et højt smeltepunkt, og brændes, ligesom stentøj, ved temperaturer mellem 1200-1300 grader afhængigt at leret. Porcelæn er kendetegnet ved dets hvidhed og gennemsigtighed. Desuden kan man skabe fuldstændig glatte overflader med porcelænsler. Porcelænsler kan bruges til både skulpturer, service og brugskunst. Da porcelænsler brændes ved høje temperaturer ligesom stentøjsleret, er det ligeledes vores stentøjsglasurer man skal bruge til dekoration.

Støbeler
Støbeler fås som både lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler. Støbeler giver dig mulighed for at skabe mange ens produkter, som for eksempel service, da det støbes i forme. Formene kan enten købes færdige, eller man kan lave sine egne. Støbeler købes enten i pulverform, som man selv blander op, eller som færdigoprørt produkt. Dekorationsmulighederne er mange, men skal selvfølgelig tilpasses alt efter hvilken type støbeler man vælger, og dennes specifikke brændingstemperatur.

Passion for keramik