TIL SKOLER

Designproces, mestring og skaberlyst med keramik

Design din beholder

Som det fremgår af titlen, er hæftets tema ’Beholderen’. Beholderen er afsættet til at arbejde teoretisk og praktisk med strukturer og mønstre, med genstandsanalyse af materiel kultur og med alle faser af designprocessen, fra idé til færdigt produkt.

Læs mere
Køb den her

Kunstens 8 gode vaner

Af Kjeld Fredens fra bogen Læring med kroppen forrest

Kjeld Fredens har skrevet en spændende bog, som vi varmt vil anbefale undervisere at læse. Bogen er fyldt med gode argumenter for at arbejde med det kreative og den skabende proces i undervisningssammenhænge. Bogen udkom i 2018 og er blevet oversat til Norsk. Den har formentlig medvirket til den igangværende opgradering af fagene Billedkunst og Håndværk & Design i folkeskolen.

Kjeld skriver blandt andet:
Kunst er i børns udvikling ikke en luksus, men en nødvendighed, fordi de lærer noget, de ellers ikke ville have lært.

Læs mere

Anmeldelse på vej i Folkeskolen.dk

Den første lærer er nu blevet udvalgt af Folkeskolen.dk anmelderredaktion til at afprøve og anmelde en af Ceramas nye skoletemakasser.
Valget er faldet på temakassen: 1:1 – inspireret af Rose Eken.
Vi holder vejret, glæder os og håber selvfølgelig på en positiv anmeldelse.
Uanset hvordan anmeldelsen falder ud, så får I adgang til den her, når den ligger klar.

Vi tror på fuld gennemsigtighed.

Du kan finde flere anmeldelser på Folkeskolen.dk her

Muligheder med ler i Billedkunst

Praktisk-musiske valgfag, nu med prøver, reviderede læseplaner og vejledninger for valgfagene. Der er sket meget det sidste år med praktisk-musiske fag som Billedkunst, og status som prøvefag giver uden tvivl et spændende perspektiv.

I starten af 2020 giver Ellen Carus, her på siden, et bud på muligheder i arbejdet med ler, som materiale i billedkunstundervisningen.

Ellen er Lektor Cand. Pæd. i Billedkunst og underviser lærerstuderende på Læreruddannelsen hos VIA University College. Dertil er Ellen næstformand i bestyrelsen i kreds 3 Østjylland, Danmarks Billedkunstlærer Forening.

Muligheder med ler
i Håndværk & Design

Praktisk-musiske valgfag, nu med prøver, reviderede læseplaner og vejledninger for valgfagene. Der er sket meget det sidste år med praktisk-musiske fag som Håndværk & design, og status som prøvefag giver uden tvivl et spændende perspektiv.

Lidt senere i 2020 giver Otto Pilgaard, her på siden, sit bud på muligheder i arbejdet med ler, som materiale i faget Håndværk & Design.

Otto er lærer på Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern.

At arbejde med keramik
i Håndværk og design

Af Anja Koefoed, cand. mag i moderne kultur,
konsulent, formidler og underviser i Håndværk og Design

Traditionelt set hører keramikken til i faget billedkunst – men efter at faget Håndværk og Design er opstået som fag i Folkeskolen, er keramik og formgivning af plastiske materiale, kommet ind i H og D-faget. Med stor succes!

Læs mere

Ansigter og udtryk

Inspirationen til forløbene i Ansigter og udtryk kommer blandt andet fra kunstneren Leif Sylvesters arbejde og fra elevernes selfiekultur med selvportrætter, mens et længere forløb har fokus på genfortolkning af hånden som en brugsgenstand. Dermed kommer eleverne også til at arbejde med designprocessen fra idé til færdigt produkt.

Læs mere
Køb den her

Udviklet i Folkeskolen
til Folkeskolen

Ceramas nye serie af skoletemakasser er udviklet af erfarne faglærte folkeskolelærere med deres daglige praksis i fagene Håndværk & design og Billedkunst.
Vi var ikke lykkes med det høje faglige ambitionsniveau uden hjælp fra rigtige skolefagfolk.

Cerama skylder Jo og Sanne en kæmpe tak for den flotte indsats.

Her kan du læse lidt om Jo og Sannes tilgang til projektet.

Læs mere

Testforløb i Folkeskolen

Specialklasse for 8.-10.klasse

Ceramas nye skoletemakasser er i disse måneder ude i test hos en række danske folkeskoler fra 2.kl. til 8-10 kl.
Vi har nu fået de første tilbagemeldinger og de er overraskende positive.

De er især overraskende fordi alt peger på, at flere klassetrin end forventet har glæde af de 3 nye temakasser.
Her kan du læse en besvarelse af vores testklasses evalueringsskema.

Vi har valgt at anonymisere besvarelsen, selvom læreren gerne vil lægge navn til.

Læs mere

Rose Eken

Vores forfattere til temahæfterne, Sanne og Jo, har ønsket at dedikere et helt temahæfte til kunstneren Rose Eken. Det er blevet til 1:1 – inspireret af Rose Eken. Rose har bidraget og hjulpet os undervejs. Rose bliver allerede brugt i mange folkeskoler og har stjernestatus flere steder.

Læs mere

Alle kan lykkes med keramik

Af Psykolog, Ph.d. og håndarbejdslærer Anne Kirketerp

Mange lærere oplever, at argumenterne for de fagfaglige fag som dansk og matematik, konstant vinder over de fag som arbejder med et materiale. Finnerne har, med stor succes i forhold til generelt øget faglighed, et langt større fokus på håndværk og design end vi har i Danmark. Her er nogle videnskabelige argumenter for at keramik (og andre materielle fag) er sundt og nyttigt.

Læs mere

1:1 – inspireret af Rose Eken

Inspirationen til de fleste af forløbene i 1:1 er hentet fra den danske kunstner Rose Ekens univers. 1:1 skal ikke nødvendigvis forstås som en naturlig størrelse, men mere som en naturlig gengivelse. Der skal arbejdes med præcision og fortolkningsevne af de genstande, der omgiver os i hverdagen. Eleverne bliver klogere på ler, keramik og samtidskunst ved at arbejde ud fra Rose Ekens værker

Læs mere
Køb den her
Raku ovne

Jeres ovn er altså ikke farlig!
Og vi vil gerne hjælpe jer i gang…

Cerama tilbyder alle at få besøg af en tekniker, som kan gennemgå ovnen sammen med jer. Det kan være en god og sikker måde at komme i gang efter en længere pause eller hvis man er helt ny bruger af ovnen. En reparation kan være kostbar og derfor kan en investering i oplæring være givet godt ud. Vi vil anbefale at flere deltager, da det ikke koster ekstra. Det er også billigere for jer, hvis det kan kombineres med at teknikeren alligevel skal besøge jer for at lave service på jeres ovn.

Cerama har også i perioder kurser med fokus på betjening af netop ovne.

I kan se de til enhver tid udbudte kurser her

Endelig så har Cerama udviklet korte instruktionsvideoer som måske kan hjælpe jer videre. De kan også være relevante selvom jeres styring og ovn er en anden og måske ældre model end den I ser på filmene.

I kan se filmene her

Vi har hjulpet keramikere og glaskunstnere i mere end 40 år og vi hjælper også gerne jer.

Ring eller skriv ved spørgsmål.

Keramikkurser for lærere i vores kursuscenter hos Sorring lervarefabrik

Cerama har i dag de fleste af vores keramikkursustilbud i vores kursuscenter hos Sorring lervarefabrik i 8641 Sorring. Det gælder også vores keramikkursustilbud til skolelærere og andre undervisere.

Cerama afholder i perioder keramikkurser alle ugens syv dage hos Sorring lervarefabrik, så der kan være travlt.

Keramikkursustilbud til skolelærere og andre undervisere er altid tilpasset den konkrete gruppe.

Hvis den geografiske afstand til Sorring er for stor, så hjælper vi jer gerne med at finde et godt lokalt alternativ. Vi har et tæt samarbejde med en lang række professionelle keramikere, som også er dygtige til at undervise .

Vi har hjulpet keramikere og glaskunstnere i mere end 40 år og vi hjælper også gerne dig.

Ring eller skriv ved spørgsmål.

Leif Sylvester

Vores forfattere til temahæfterne, Sanne og Jo, har ønsket at bruge Leif Sylvester i temakassen ”Ansigter og udtryk”. Det var Leif heldigvis med på. Det glæder os hos Cerama, at nye generationer her får mulighed for at møde Leif Sylvester og hans arbejde.

Læs mere