Leif Sylvester - Inspiration til nye generationer

Af Cerama

Vores forfattere til temahæfterne, Sanne og Jo, har ønsket at bruge Leif Sylvester i temakassen ”Ansigter og udtryk”. Det var Leif heldigvis med på. Det glæder os hos Cerama, at nye generationer også her får mulighed for at møde Leif Sylvester og hans arbejde.

Hvem er Leif Sylvester? 

Født 1940 i København. Udlært tømrer, gøgler, maler, skuespiller og forfatter.

Leif Sylvester er et sandt multitalent, der har vist sin styrke og luftet sine holdninger inden for mange kunstformer og i et væld af foraer, siden han debuterede som gadekunstner og gøgler med Erik Clausen i 1961. Begge var medlem af kunstnerskollektivet Røde Mor. De har sammen turneret landet tyndt med gejst og gøgl i Røde Mors Rock Cirkus samt Clausen og Petersens Cirkus Casablanca.

Kunstnerisk debut fik han på Kunstnernes Efterårsudstilling på Charlottenborg i 1969. Har udstillet overalt i landet, tilmed i Norge, Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien og Storbritannien. Udtrykker sig kunstnerisk behændigt inden for såvel maleri, keramisk skulptur og litografi. Han er samtidig udøvende musiker og forfatter.

Leif Sylvester gør brug af finurlige væsener i sin kunst, der både manifesterer sig som mennesker, dyr og fabler. Figurer, der på samme tid er både venligsindede og aggressive. Figurer, som virker bekendte og alligevel har de helt deres helt eget DNA. Hans kunst er grov, firkantet, nuanceret og let på samme tid i klare, utvetydige cirkus- og tivolifarver. Han har altid haft en forkærlighed for skæve eksistenser og måske er det i virkeligheden de motiver, der popper frem i hans kunst.

Leif Sylvesters politiske ståsted fornægter sig ikke, og hans kunstneriske virke har ofte været i en sags tjeneste. SID, LO og Dansk Typograf Forbund er blot nogle af de mange, der har uddelt hædersbevisninger til ham. Han omtaler sig selv som socialist og individualist, og nogle ville måske endda hævde, at han måske er eller har været anarkist. Under alle omstændigheder er han ikke sådan at indfange, og det passer ham ganske storartet.

Navnet ”Sylvester” kom i øvrigt til senere. På den måde blev Leif Petersen til Leif Sylvester Petersen og senere blot til Leif Sylvester. Ikke underligt for en mand der tør sprænge de gængse rammer.


Kilde: Galleri Flintholm 

DR Dokumentar om Leif Sylvester: Det gode liv forfølger mig


Billede: Elevarbejde med inspiration i Leif Sylvesters værker