Sådan arbejder du med kvætseforme

Af Cerama

Hvis du vil skabe den perfekte kugle i ler, så er kvætseteknikken en forholdsvis nem og overskuelig måde at gøre dette på. Kuglerne kan både bruges til dekoration, vaser eller noget helt tredje, du har tænkt. Det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser, når man arbejder med keramik.

Herunder kan du læse mere om kvætseteknikken, og hvordan den bruges.

Hvad er kvætseteknik?

Kvætseteknikken er over tusind år gammel og en af de ældste teknikker indenfor ler-formning. Teknikken bruges til at lave en lerkugle eller skål i en form. Når man kvætser, betyder det, at man overlapper et stykke ler med et andet i en gipsform. Man presser herefter leret ned med fingrene, indtil leret opnår gipsformens facon.

Når du kvætser, er det vigtigt, at du bruger en kvætseform i gips og ikke en normal skål, da leret ellers vil sidde fast i skålen. Gips er vandabsorberende. Det vil sige at gipsen suger vand ud af leret, som dermed slipper formen.

Du kan købe gips- og kvætseforme hos Cerama her.

Man kan eventuelt kvætse en fyrfadslysestage, med et flot hulmønster i. Skæret fra flammen vil give et smukt lysspil i rummet. Hvis man kvætser kugler kan man bl.a. bruge dem til vaser, urtepotter eller hvad fantasien ellers rækker til. 

Hvordan bruger man kvætseteknik? 

 • Kvætseform og ler: 

Først og fremmest skal du finde den kvætseform, der passer til størrelsen på den skål eller kugle, du vil lave. Du vælger selv om du vil bruge lertøjsler, stentøjsler eller porcelænsler. Se eventuelt vores guide til valg af lertype, hvis du er i tvivl. 

 • Tryk leret ud i formen: 

Nu er du klar til at forme din skål/kugle. Tryk leret jævnt ud i formen og sørg for, at der er den samme tykkelse af ler alle steder. Du kan evt. bruge rundingen på en skinne til at forme skålen/kuglen indvendig og fjerne overskydende ler, så tykkelsen bliver ensartet. 

Hvis du vil lave en kugle, skal du sørge for at vende dit arbejde efterhånden, som du får formet dit ler i skålen, så kugleformen opnås. 

 • Lav en prop og luk af: 

Du kan lave en prop af ler til at lukke kuglen af med. Efter proppen er trykket fast, kan du igen bruge skinnen til at glatte kuglens overflade, så der kommer et ensartet look. 

 • Dæk revnerne: 

Hvis der er revner i overfladen, kan du lave pølser af ler og lægge i. Herefter glatter du igen kuglen med en skinne og afslutter med en fugtig svamp. Så får kuglen en flot og glat overflade.

 • Lav hul i kuglen: 

Husk altid at lave minimum et hul i din kugle, da den ellers kan sprænge under brændingen! Det er lettest at bruge en hulprikker som denne fra Cerama. Til sidst kan du bruge en fugtig finishsvamp til hullet, så kanterne bliver mere bløde.

Kvætseform – Trin for trin

 • Tryk leret jævnt ud i gipsformen
 • Sørg for at bevar den samme tykkelse ler hele vejen rundt
 • Vend dit arbejde i formen for at opnå en kugleform
 • Luk kuglen med en prop af ler
 • Læg pølser af ler i revnerne
 • Glat overfladen med en skinne
 • Lav altid hul, så kuglen ikke springer under brænding
 • Brug fugtig finishsvamp til huller og afslut det hele med en fugtig svamp, til du har en fin og flot overflade.
 • Start din keramikrejse hos Cerama

  Cerama er stedet for dig, der elsker keramik. Uanset om du først lige er stødt på keramikkens verden eller har stor erfaring med keramik-arbejde, kan du finde inspiration i Ceramas univers.

  Vi har utallige produkter indenfor keramik, og du har derfor et hav af muligheder for at skabe lige den type keramik, du ønsker.

  Mangler du idéer til dit videre arbejde med keramik? Gå på opdagelse på vores blog og find inspiration og information om keramik universets mange lag og begreber. Det er kun fantasien, der sætter grænser for dit arbejde med keramik.