Samarbejde med muskelsvindfonden

Af Af Dan Boding-Jensen og Rikke Kaalund

Beskidte fingre og en succesoplevelse for alle, var i fokus da Cerama og Muskelsvindfonden indledte et samarbejde, hvor børn og unge med muskelsvind, kastede sig ud i at producere keramik. Muskelsvindfonden laver mange arrangementer hen over året for børn og unge med muskelsvind. Her forsøges altid at følge med deltagernes interesser og hvad der i øvrigt sker på børne- og ungeområdet på landsplan. Flere deltagere havde set de keramikcafeer, der er skudt op rundt omkring i landet, og havde fået lyst til at prøve kræfter med lerets muligheder.

Alle skal blive beskidte

Børn og unge med muskelsvind har funktionsnedsættelser i forskellige grader, der kan vanskeliggøre det kreative arbejde med materialerne pga. af nedsat kraft i arme og fingre. Derfor havde arrangøren i Muskelsvindfonden Rikke Kaalund forinden, afklarende snakke med både Dan Boding-Jensen fra Cerama og med underviseren Alikka Garder Petersen, som er keramiker og underviser. Vi udvalgte sammen de teknikker og materialer, der gav mest mening at håndtere, når kræfterne ikke er som hos de fleste. Jo lettere materialerne er at håndtere, jo færre kræfter skal der bruges. Dermed bliver der mere overskud til den kreative proces og en eventuel udtrætning i musklerne indtræder senere. Vi valgte modellering, støbning og dekoration. Modellering hvor produktet var frit, en modelleret brugsting, en støbt brugsting og dekoration på en kop, som er klar efter første brænding.

Hvis man skal evaluere det ud fra det overordnede mål, som er reel taktil stimulation til alle, så mener vi at deltagerne fik mest kontakt og taktil oplevelse af at modellere. De virkede begejstret for at kunne forme mere frit og fantasifuldt. Det var også en god visuel og kreativ oplevelse at male på en kop men til gengæld ikke den store taktile oplevelse.

Amalie Minds Ladegaard prøvede for første gang at arbejde med porcelæn.

”Jeg kunne godt lide det kreative, og at der var forskellige ting man kunne lave. Selvom jeg har lavet keramik før, var der flere ting på Musholm, som jeg ikke havde prøvet før. Jeg vil gerne lave endnu mere keramik”, fortæller Amalie.

Muligheden for faktisk at komme ind på keramikcafeer, kan være en udfordring, når man sidder i kørestol eller har nedsat gangfunktion. Derfor arbejdede Alikka og de unge medlemmer på Muskelsvindfondens foretrukne kursussted Musholm Ferie Sport Konference, hvor tilgængeligheden er i top og alle kan færdes uden problemer.

Vores mål med keramikværkstedet var, at alle skulle have fingrene i materialerne og få den taktile oplevelse, det er at mærke materialernes tekstur, temperatur og struktur. Alle skulle opleve at blive beskidte og ende med at have lavet et produkt. Det lykkedes.

 

Tilpasning og muligheder
Nogle kastede sig ud i opgaven og nåede rigtig meget. Andre var mere tøvende og fik for eksempel vejledning i hvordan en ændret stilling af armen, kunne give lidt mere bevægelighed eller hvordan materialerne kunne håndteres uden at bruge for mange kræfter.

Maise Brostrøm havde ikke prøvet at lave keramik før, og hun vil rigtig gerne lave mere:

”Det var hyggeligt at sidde sammen med de andre piger og være kreativ. Jeg skulle godt nok have hjælp for at kunne lave det, men det var dejligt med en form, så det blev flot, selvom jeg ikke har så mange kræfter”, fortæller hun.

Hun mener, at keramik er en god aktivitet af flere årsager: ” Det er en flot gave at give til folk. Jeg er glad for at komme med en ting, jeg selv har lavet, og som jeg er stolt af.”

Muskelsvindfonden gentager aktiviteten på årets sommerlejre, hvor de første erfaringer danner grundlag for en keramikworkshop, hvor en del af produkterne skal sælges og overskuddet går til lejrdeltagerne. Den anden del er mere fri og her kan deltagerne producere gaver og ting til værelset. 

Det har været lærerigt for deltagere og arrangør i Muskelsvindfonden, at erfare hvor vidt keramikkens verden strækker sig, hvor mange teknikker og materialer, der findes og hvordan de kan tilpasses efter hvor mange kræfter barnet eller den unge har.

Hos Cerama fik vi med valget af keramiker Alikka Garder Petersen, sikkerhed for et højt kunstnerisk og fagligt niveau og måske vigtigere, vi fik en engageret underviser med mange års erfaring bl.a. med målgrupper med særlige behov. Nøgleord for de unges udbytte er taktil stimulation, fordybelse, hygge og personlig succes.

Samarbejdet er en del af Cerama store satsning “Hænder for livet”, hvor mennesker med mange forskellige funktionsnedsættelser kan få hjælp i feltet mellem træning, leg, læring og terapi.


Kontakt os gerne, hvis I selv overvejer at arbejde med keramik.

Alikka Garder Petersen, Keramiker og underviser – alikka@alikka.dk
Tine Højgaard Jensen, medlemskonsulent i Muskelsvindfonden tije@musholm.dk
Dan Boding-Jensen, Forretningsudviklingschef hos Cerama –
dbj@cerama.dk


Foto: Bo Nymann www.nymann.nu