Dygtige Rakufolk hos Rakuvaria

Cerama har i en årrække samarbejdet med Ed og Ine Knops fra Rakuvaria. De har gjort Raku til deres levevej og rejser hele verden rundt med deres fantastisk inspirerende show og undervisning. De afholdt kurser hos os i sommeren 2018 og med lidt held kommer de tilbage til Danmark til sommer. Du kan følge med i vores kursustilbud her.

 De plejer at besøge os både hos Sorring Lervarefabrik mellem Århus og Silkeborg og hos Cerama syd for København. De deler gavmildt ud af deres viden, erfaring og specielle teknikker. Det plejer at være en helt fantastisk oplevelse.

Raku teknikken stammer oprindeligt fra Korea og kom først til Japan i begyndelsen af 1500-tallet. Det var ifølge Claus Domine Hansen den engelske pottemager Bernhard Leach der bragte teknikken til Europa i midten af 1900-tallet. 

 Rakubrænding er ikke den mest brugte form for brænding af keramik. Raku kan ikke bruges, hvis du ønsker at lave vandtætte ting eller ting som skal stå udendørs. Men teknikken er utrolig spændende at arbejde med, fordi man hele tiden opdager nye ting. Det er en mere levende og mere uforudsigelig arbejdsform, selvom det også altid er spændende at åbne en ovn efter en lertøjs- eller stentøjsbrænding.

Rakuovnen er langt billigere end ovnene til lertøj- og stentøjsbrændinger. Det betyder i princippet at det kan være billigere at starte. Claus Domine Hansen anbefaler dog i sin bog ”Håndbog i studiekeramik” at emnet forglødes før det rakubrændes. Hvis du ønsker at forgløde kræver det adgang til en almindelig keramikovn. 

Der er mindst 3 veje til adgang til en rakuovn.

  • Det billigste er at ”låne” en ovn, hvis du kender folk som allerede er i gang. Så kan du samtidig trække på deres erfaringer.
  • Du kan også bygge din egen ovn med et selvbyggersæt.
  • Den tredje og nemmeste løsning er at købe en færdig ovn alt inkl.

Du kan både købe selvbyggersættet og den færdige rakuovn hos Cerama, se længere nede. En mulighed vil være at du kontakter Pia, Lone eller Maia hos Cerama. De vil gøre hvad de kan for at rådgive dig bedst muligt. De har selv en del erfaring med rakubrænding. Så ring endelig og få en snak.
Et alternativ er at kigge i rakubøger.  Bogen Rakuvaria 2 er et godt sted at starte. Du kan købe bogen hos Cerama her. Cerama har et stort udvalg af keramikbøger, som alle er på dansk eller engelsk.

Vi vil anbefale at du ringer til Pia, Lone eller Maia før du vælger din rakuovn. Det er gratis og det kan sikre at du kommer godt fra start.
Rakuovnene fra Cerama, i den gode kvalitet, er især relevante, hvis du forventer at skulle brænde mange gange.

Nyttige Links

  • Du kan få adgang til instruktionsvideoer hos Ed og Ine her.
  • Claus Domine Hansens bog ”Håndbog i Studiekeramik” finder du her.
  • Selvbyggersæt se her.
  • Rakuovn alt inkl se her.